Home за Арчар...

PostHeaderIcon Арчар, село

Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 

 

Арча̀р е село в Северозападна България. То се намира в Община Димово, Област Видин. По население е най-голямото село в областта и двойно по-голямо от общинския център град Димово. 

География.

Село Арчар, област Видин, се намира в Северо-западния регион на България и е част от община Димово. Разположено е при вливането на река Арчар (позната сред местното население като река Арчарица) в Дунав, на 28 км от Видин. През селото минава и река Бързарци. Надморско равнище: 60 - 90 м. Селото се намира на главния път Видин - Лом. Населението е около 3 000 души. Арчар се състои от четири махали - българска, турска, циганска и коритарска (копанарска). 


 

История:

Селото е възникнало още по времето на Римската империя под името Рациария.

През 1832 г. в селото е открито килийно училище, а през 1898 г. е учредено читалище.

През 20-40-те години жителите на селото активно участват в Антифашистките движения в страната. Много партизани от Арчар биват избити, удавени или разстреляни от представителите на царската власт.

След Деветосептемврийската революция селото преживява своя подем и възход в икономически и културен план. Става един от най-големите културни центрове в Област Видин със свои Фолклорен Ансамбъл и Самодейни дейци на културата. Бива построено едно от най-големите читалища в страната, сградата на което е издържана в стил неокласицизъм.

Промените, настъпили след 10 ноември се отразяват неблагоприятно на селото. Повече от 60% от населението емигрира в големите градове или извън страната. По-голямата част от хората остават без работа и 15 години се препитават предимно с иманярски набези, довели до унищужаването на историческото културно наследство на селото - бива разрушен римският град Рациария, разграбени са иконите от местния храм, построен от Цар Борис III.

Напълно замира културния живот в селото. 

Обществени институции

Читалище "ОБРАЗОВАНИЕ" - директор Илка Младенова

СОУ "Христо Ботев" с. Арчар 3770, ул.”Васил Левски” №7, директор: Ширин Раимова Шахин тел. 09317 23-13 

 КМЕТСТВО Арчар 3770, тел. 093172328

Пощенски клон: ул. Кирил и Методий 3 

В селото също така има клон на Банка ДСК 

Културни забележителности.

Всяка година през първата събота и неделя на месец август се провежда панаир. За панаира прииждат хора от съседните села, което съживява търговията на селото за два-три дни. 

По материали от Уикипедия - Свободната Енциклопедия

 
Авторизация
Посетители в момента
В момента има 22 посетителя в сайта
Интересно: