Home ЛИЦА

PostHeaderIcon ЛИЦА

Оценка на читателите: / 14
Слаба статияОтлична статия 

ЛЮБЕН ВЕЛКОВ ПАШАНСКИ

Роден на 18.07.1926 г. в с. Арчар, обл. Видин. Починал 2002 г.

Висше образование завършва през 1965 г. в СУ "Климент Охридски", специалност "история и философия". 40 годишен стаж. Работи като секретар на Общински съвет, сл Арчар, обл. Видин, учител по история и философия в с. Арчар, обл. Видин и гр. Ракитово, обл. Пазарджик, директор на средни училища в с. Арчар, обл. Видин и гр. Ракитово, обл. Пазарджик. Работи също в Държавен архив - Видин и Окръжен исторически музей - Видин. Дългогодишен партиен секретар.

Един от главните участници в археологическите разкопки на римския град Рациария край с. Арчар, обл. Видин и създател на история на същото село. Безспорни са заслугите му за културното развитие на с. Арчар, обл. Видин.

Носител на орден "Кирил и Методий" І степен, с който е награден от генералния секретар на ЦК на БКП др. Тодор ЖИВКОВ.  

Той е и eдинствения популяризатор на историята на селото извън неговите предели. Учител, историк и археолог, виден общественик с огромна роля в културния живот на селото. Главен принос е научно-популярният филм на Д. Папазов с негово участие "Разкопки в Рациария", неведнъж излъчван по Държавните Телевизионни канали - БНТ SAT и БНТ 1. Посвещава целия си живот на изследване на историята на Арчар и предимно на разкопките на Римския град Рациария. 

През 90-те години трудно преживява вандалското разрушаване на историческите находки на Рациария от иманяри с активното участие на представителите на местната власт, от което получава инфаркт и умира през 2002 г 

 
Авторизация
Посетители в момента
В момента има 9 посетителя в сайта
Интересно: